torsdag 31 maj 2012

Amars kärlek

Denna bok heter Stjärnlösa nätter. Den handlar om en kille från Irak som heter Amar. Boken handlar om hans kärlek och liv. Det är han som skrivit boken, så han är både huvudpersonen och författaren!

Dem viktigaste personer i berättelsen är huvudpersonen Amar, hans kära kusin som har blivit förälskad i honom Amma. Shilan som är huvudpersonens underbara älskare och Amars far som står emot hans sons vilja. Tvingar honom välja en kvinna som han inte önskat gifta sig med. Samt hans goda moster som försöker övertyga honom så att han passar på och tar hennes dotter ifrån de. Plus det finns några personer till som varit med i berättelsen. Men behövs inte nämna de eftersom de inte hade så stor del i boken.

Miljön är fullt av besvikelse, kärlek och envishet. Dessutom berättelsen utspelar sig i 1980-talet i Kirkuk, precis när Amar föddes.

Boken handlar om kärlek för det mesta. När någon älskar någon som blir förälskad i någon annan, samt handlar den om smärta. Familjens respekt, besvikelse, ord och uppskattning, envishet, förtroende, äventyr, lite improvisation och samvetet. Den handlar också om familjens relation och hur en ung man kan reagera när han är skuldmedveten och desperat!

Språket är lite svårt men man fattar ändå. Det som var lite krokigt är att det finns lite många texter som har svåra begrep. Så det som krävs är att man måste läsa djupt och repetera läsningen minst tre gången. Så att begreppet sitter fast i hjärnan. Samt berättartekniken är bra, den är dramatisk och känslig. Klart blir berättelsen spännande och så blir man bara nyfiken och vill veta om vad som kommer hända efteråt. Alltså man får lust att fortsätta och fortsätta läsa bara. Respektive hur smart författaren är på att skriva och ställa några funderingar till läsaren.

Budskapet är att man måste vara tillräckligt vuxen för att kunna ta rätt beslut. En 19 åring unge man har inte gått igenom detta hårda liv. Och har inte fått tillräcklig livserfarenhetet för att kunna ta sådana stora hårda beslut. Det vill säga att han är fortfarande för ung och inte inser vad meningen med livet är. Man ska aldrig skita i andras fall för då kommer man förlora dem. Det är bra att han står vid andras sidor när de behöver honom. Eftersom de kommer göra samma när han behöver deras hjälp. Alltså hjälpsam borde man vara. Samtidigt skall man inte utnyttja andra för att nå sin uppmärksamhet. Man ska inte krossa andras hjärtan!

Det är enkelt att bedöma allt detta med några ord för att det handlar inte bara om Amars liv. Utan det handlar ju också om Shilaris, Aminas och farens liv. Alltså deras liv är helt förstörda på grund av Amars envishet. Att man gifter sig med sin kusin är en tradition hos irakier. Hans pappa ville att Amar skulle bli en riktig man och skaffa barn. Jag tycker att faren hade rätt för att han ville sonens bästa. Men sen blev Amar förälskad i sin drömtjej(Shilan) och då är det han som blir ansvarig för sitt eget liv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar