tisdag 27 mars 2012

Anna Karenina

Författaren heter Leo Tolstoj, han född 1828 i Tulskaja Oblast och död 1910 i Astapovo. Tolstoj mest kända verk är Karenina och krig och fred som tog honomsex år att skriva .Titeln säger inte så mycket mer än att boken handlar om Anna Karenina .


Jag valde två personer som är viktigast AnnaKarenina: Hon är medveten och vacker, en person som många ser upp till. Hongår med fina kläder som är dyra, hon är också känslig och osäker.Levin: Han är motsatsen till henne, är en snäll och blankt, han känner sig ensam ofta. Han har ett lantbruk, men han skämmas när han ser fint folk.


Händelsen utspelar sig i 1870 talet i Moskovo .Miljön ger envarm känsla till läsaren. Den beskriver det ryska samhället, vädret ochårstiderna. Den är sorlig och romantisk, vacker och målande och man kan se denframför sig. Den utspelar sig ofta i mörka nätter som är fyllda med kärlek ochmed sorgen. Historien beskriver mer den kvinnan som heter Karenina som är till slut kastar sig framför tåget och dör, för hon är ledsen eftersom tror hon att ingen tycker om henne.


  Handlingen är att Anna Karenina är gift med en gammalman som heter Alexej och har en son tillsammans som heter Serjosja. Mångatycker om henne eftersom hon är mycket vacker. Levin är kär i Kitty som är kär i Veronskij som är kär i Anna Karenina .Kitty säger nej till Levin som vill gifta sig med henne för att hon förälskar Veronskij .När Veroniskij säger nej till Kitty så blir hon sjuk och det tar lång tid för henne att blir frisk igen. Närhon får nej från Veroniskij så säger hon ja till Levin som kommer att fria henne igen. Man ser att Levin som ett andra val för henne men de gifter sig och lever ett lyckligt liv.Med karenina så är det bara olyckligt. Hon lämnar sin man förVeronsij eftersom hon inte älskar sin man. Hon får ett olyckligt liv. Till slut ingen tycker om henne så beter hon sig dumt och Veronskij gör det efter henne för han älskar henne så mycket.


Författaren använder ett modernt språk, meningarna är inte så långa och enkla. Det är spännande att följe huvudpersonernas vardag för man känner att det händer med sig själv. Några rader måste man läsa om igen för man förstårinte vad den handlar om ibland. Han gör också lite liknelser. Men den är också en härlig text med fina ord så att man kan förstå dem lätt.


  Budskapet är att man tänker djupt innan man fattar ett beslut fördet kan påverka hela livet, så att man inte ångrar sig någon gång i framtidensom Anna Karenina. I slutet av historien blir hon hopplös på grund att ingen tycker om henne och ingen vill ha henne längre så beter hon sig illa. Hon tar ett snabbt beslut utan att tänka lite innan hon gör det. Så är det ett stort budskap för de kvinnorna som lever nu att de ska inte ta ett snabbt beslut så att de ångrar sig sen.



Författaren lyfter fram att man ska vara försiktig med sina besluter annars man ångrar sig senare i livet.Densom jag inte tycker om är att Kareninas liv som är bara olyckligt och fullt medsorgen, och i slutet när hon beter sig dumt. Boken ska vara bättre om den ärfullt med glädjen . !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar